Bonuskapitel 2 til reformationsbogen: De hængte i tårnet

I 2017 udkom bogen:
På tur i reformationens København
på forlaget Frydenlund.
Mit originale manuskript var alt for langt og ikke alt kunne komme med.

København havde flere tårne i fæstningsværket.
I bogen er et kapitel om Jarmers Tårn, som jeg bruger til at fortælle noget om kongemagten og kirkens kamp om København.

Men fæstningstårnet Kringelen, som stod cirka på det sted, hvor Metrostationen ud for Magasin i dag, ligger kom ikke med i bogen, men her kan du læse det som bonuskapitel:

Fæstningstårnet Kringelen

Kringelen var i 1500-tallet navnet på et stort fæstningstårn, der stod ved Vingårdsstrædets udmunding til Kongens Nytorv. Da man anlagde grunden til Magasin Du Nord i 1873, fandt man resterne af tårnets fundament. Det ældste billede man har af København, er en tegning fra Københavns belejring 1535-1536 (Grevens fejde) af en ukendt tegner, som må have deltaget i belejringen i Christian III’s hær.

Ældste billede af København. Tegnet af ukendt kunstner under belejringen af København 1536.
Ældste billede af København. Tegnet af ukendt kunstner under belejringen af København 1536.

Tegningen er meget lille, kompakt og alligevel med en masse detaljer. Bl.a. ser man Kringelen hvorfra der på en flagstang er hængt to mennesker.

Detalje fra tegningen. Fra fæstningstårnet Krigelen ved det nuværende Magasin, hænger to personer.
Detalje fra tegningen. Fra fæstningstårnet Krigelen ved det nuværende Magasin, hænger to personer.

En detalje der siger noget om forholdene i København styret af fanatiske protestanter og Christian II tilhængere. Hvem de hængte er, ved vi selvfølgelig ikke. De kan være forbrydere eller måske borgere der talte for en overgivelse – eller måske katolikker, der blev renset ud. Vi ved det ikke, men der er antydninger i kilderne om at sådan noget kan være forekommet. At de skulle kunne ses udenfor bymuren kan være formålet med denne spektakulære hængning. Alt kunne formentlig ske i København under belejringen, da borgmesteren Ambrosius Bogbinder styrede København med hård hånd og den kommende Christian den 3. stod udenfor bymuren og belejrede byen.

Så når du står I en kold regnvejrsaften og venter på bussen ud for Magasin eller er på vej ned i Metroen, kan du sende en tanke til dem der engang hang i tårnet på dette sted.

Bliv klogere på den dramatiske historie i På Tur i Reformationens København

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *